De menopauze is veel meer dan alleen een biologische overgang; het is een diepgaande reis die je uitnodigt om opnieuw naar jezelf, je leven en je prioriteiten te kijken. Te midden van de fysieke en emotionele verschuivingen, liggen hier ook enorme kansen voor persoonlijke groei en een hernieuwd gevoel van vitaliteit. En dat is waar de kracht van toewijdingom de hoek komt kijken.
De waarde van toewijding vind je terug in de bekende ‘blue zones’ van Dan Buettner — regio’s in de wereld waar mensen opmerkelijk lang en gezond leven. Wat blijkt? Hun geheim zit niet in één pil of dieet, maar in een combinatie van eenvoudige, krachtige leefgewoonten die gebundeld worden in negen ‘levenslessen’:
- Beweeg natuurlijk en vaak
- Eet tot je 80% vol zit (hara hachi bu)
- Kies voor plantaardig en diervriendelijk eten
- Geniet met mate van rode wijn
- Vind een doel in je leven
- Neem regelmatig rust
- Hoor ergens bij
- Zet je geliefden op de eerste plaats
- Investeer in vriendschap
Verschillende van deze principes kwamen eerder al aan bod. Punten 5, 7, 8 en 9 gaan over het hebben van een doel, verbinding en liefde en raken allemaal aan één centrale kracht: toewijding.
Wat écht telt aan het einde
Wat mensen écht belangrijk vinden, wordt vaak pijnlijk helder op het einde van hun leven. De Australische verpleegkundige Bronnie Ware verzamelde de vijf meest gehoorde levensinzichten van stervenden. Zij hadden spijt dat ze:
- Niet het leven leefden dat bij henzelf paste, maar het leven dat anderen van hen verwachtten.
- Te veel werkten, waardoor ze hun dierbaren misten.
- Hun gevoelens niet durfden uiten.
- Vriendschappen lieten verwateren.
- Niet eerder kozen voor geluk — omdat ze dachten dat het niet kon.
Deze wijsheid samenvattend kunnen we toewijding invullen als:
- Bewust leven naar wat jij écht belangrijk vindt.
- Je verbinden met anderen én met jezelf, op een diep en liefdevol niveau.
Toewijding aan een doel – wat geeft jouw leven zin?
Als je hormonen schommelen en je prioriteiten verschuiven, kan een gevoel van richting soms ontbreken. Het hebben van een doel – groot of klein – geeft je focus, motivatie en een reden om elke dag op te staan, zelfs als het moeilijk is. Dit hoeft geen levensveranderend doel te zijn; het kan iets zijn dat je vreugde en voldoening geeft.
- Nieuwe passies ontdekken: Heb je altijd al iets willen leren of doen? Een nieuwe hobby, een cursus, vrijwilligerswerk, of zelfs een kleine onderneming starten. De menopauze kan een periode zijn van hernieuwd zelfonderzoek.
- Betekenis vinden in het dagelijkse: Soms ligt je doel gewoon in de kleine dingen: meer tijd besteden met kleinkinderen, je huis tot een oase van rust maken, je richten op duurzaam leven, of een bijdrage leveren aan je gemeenschap.
- Persoonlijke groei als doel: Je kunt de menopauze ook zien als een periode om jezelf beter te leren kennen, oude patronen los te laten en te groeien als mens. Het doel is dan om de beste versie van jezelf te worden.
Vind je het moeilijk om jouw doel te benoemen?
Niet iedereen heeft meteen een groot levensdoel klaar. Dat is helemaal oké. Je hoeft geen ‘groots en meeslepend’ doel te hebben — ook kleine dromen zijn waardevol.
De onderstaande vragen kunnen je helpen:
- Wanneer ben jij in flow?
Denk aan momenten waarop je de tijd vergeet en volledig opgaat in wat je doet. Werk, hobby, tijd met dierbaren? - Welke beelden zie je bij ‘liefde’?
Voor wie of wat voel jij diepe verbondenheid? - Waarin steek je graag tijd en moeite?
Wat doe je met volle goesting, zonder dat het als ‘moeten’ voelt? - Wat zou jij willen dat er in je grafrede staat?
Hoe wil je herinnerd worden? Wat wil je nalaten? - Wat zou jij doen op een volledig vrije dag?
Geen verplichtingen. Alleen jij, tijd en energie. Wat zou je doen?
Misschien leidt dit tot een duidelijke droom. Misschien enkel tot een richting. Beide zijn prima. Geef jezelf de toestemming om stap voor stap te ontdekken wat je levensvuur doet branden. En vooral: begin. Stel het niet uit tot ‘later’.
Samen sta je sterker
Deel je dromen met iemand die je vertrouwt. Een vriend, familielid of collega kan je helpen je doel concreet te maken en eraan te werken. Ook als je jouw richting nog niet helder ziet, helpt het om je te omringen met mensen die je inspireren. Vraag je af: wie leeft het leven dat jij ook zou willen? Wat kun je van hen leren?
Toewijding aan anderen
Wij mensen zijn groepsdieren. We floreren pas echt als we ons verbonden voelen. Toch geven heel wat mensen in studies aan zich soms eenzaam te voelen.
Het goede nieuws? Je kunt hier zelf verandering in brengen, stap voor stap. Enkele tips:
- Klein gebaar, grote impact: Doe elke dag iets kleins voor een ander — zonder iets terug te verwachten. Een glimlach, een bedankje, een vriendelijk gebaar. Je hersenen reageren met een ‘helper’s high’: geluksstofjes zoals serotonine en dopamine nemen toe, stress daalt en je voelt je verbonden.
- Geef je op als vrijwilliger: Vrijwilligerswerk geeft zin, plezier én sociaal contact. Je doet iets goeds voor een ander én voelt je gewaardeerd. Win-win. Er zijn vast mogelijkheden in jouw buurt. Websites als be verzamelen vrijwilligers’vacatures’.
- Zet je familie op 1: Voor mensen uit de blauwe zones is familie heilig. Plan bewust tijd in, luister écht, eet samen, bouw tradities op. Tijd met familie is goud waard.
- Investeer in vriendschap: Vrienden maken wordt misschien niet gemakkelijker naarmate je ouder wordt, maar het is wél mogelijk. Sluit je aan bij een hobbyclub, volg een lezing, contacteer een oude vriend, of vraag een collega om samen iets te doen. Vriendschap vraagt moed en initiatief, maar de beloning is groot.
Toewijding aan jezelf: word je eigen beste vriend
Je bent de enige met wie je je hele leven zult doorbrengen. Hoe praat jij tegen jezelf? Met mildheid, of met kritiek? Wees je bewust van je innerlijke stem. Gun jezelf vriendelijkheid en steun, net zoals je zou doen voor iemand anders. Bouw een warme relatie op met jezelf — het vormt de basis voor elke andere verbinding.
Samengevat
Toewijding is een belangrijke sleutel tot een vervuld en gezond leven. Toewijding aan je dromen, aan de mensen rondom je, en aan jezelf. Het hoeft niet groots of spectaculair te zijn. Het hoeft alleen maar van jou te zijn. Je bent nooit te oud om te groeien, te geven, en je hart te volgen.